Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Обезбеђен приступ колекцији American Antiquarian Archives

Обавештавамо кориснике да је од сада доступна колекција American Antiquarian Archives преко EBSCO сервиса.

American Antiquarian Archives је дигитална библиотека Američkog antikvarnog društva која документује живот људи из Америке од колонијалне ере кроз грађански рат и реконструкцију. Партнерством са Америчким антикварним друштвом, EBSCO пружа дигитални приступ најсвеобухватнојој збирци америчких часописа издатих од 1684. до 1912. године. Педесет тематских група укључују богат садржај дигитализованих страница америчких часописа који детаљно описују америчку историју и културу. Ове специјализоване колекције покривају рекламне, здравствене, женске теме, науку, историју ропства, индустрију и професије, верска питања, културу и уметност и још много тога.
Истраживачима су доступне мање колекције од по 87 наслова и веће са око 300 наслова. Колекцијама се може приступити на два начина:

(објављено 16.03.2018.)

Обавештење поводом ажурирања базе Наши у WoS

Поштовани корисници, услед великог броја мејлова везаних за ажурирање ауторских имена у бази Наши у WoS, који нам пристижу понедељком и уторком, подсећамо вас да се база Наши у WoS aжурира понедељком. Због великог броја увезених радова и ауторских имена, понекад нисмо у могућности да их све уједначимо у истом дану (због обима послова понекад чак и до средине недеље).

Унапред захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 06.03.2018.)

Омогућен приступ Wiley књигама

Услед великог интересовања за Wiley електронске књиге, успели смо да купимо 26 најтраженијих наслова (по статистикама одбијених приступа).
Књигама се може приступити путем менија Сервиси -> Електронске књиге -> бирањем опције Wiley из падајућег менија Сервиси. Књигама се такође може приступити и путем пречице ЕлеКњиге.

 

(објављено 28.02.2018.)

Обавештење поводом неопходних подешавања

Већина издавача је прешла на нове "https" платформе. Услед великог броја мејлова везаних за сигурносну заштиту, саветујемо вас да пратите упутства са PDF-а за Mozilla Firefox претраживач и са PDF-a за Google Chrome. Како бисте приступили свим претплаћеним садржајима, неопходно је прихватити наведена подешавања која се у највећем броју случајева јављају приликом приступа сервисима Scopus и Springer.

(објављено 26.02.2018.)

Бесплатна платформа за едукaцију истраживача

Издавач Elsevier је поново покренуо своју платформу за бесплатно онлајн учење. Портал  Researcher Academy служи за промовисање видео материја о различитим фазама истраживачког циклуса - од припреме истраживања, преко процеса објављивања до приказа његове утицајности. Вебинар под називом "How to turn your thesis into a publishable article" биће одржан 22. фебруара у циљу промоције унапређене платформе. Мноштво вебинара и садржаја могу бити од помоћи истраживачима који су изабрали пут целоживотног учења.
Преглед материјала на сајту је доступан претходном пријавом на портал.

(објављено 09.02.2018.)

Wiley - први издавач који захтева ORCID од аутора

Више од 500 Wiley часописа користи опцију ScholarOne Manuscripts за прихватање радова аутора. Наиме, ова опција омогућава ауторима да пошаљу свој захтев за предају радова, али само преко свог ORCID-а. ORCID је непрофитан начин помоћи за све истраживаче који обезбеђује јединствене идентификаторе разликујући их у данашњој, све конкурентнијој научној индустрији. На званичном сајту издавача приказана је скица предаје рада часопису као и предности које нуди ORCID. 

(објављено 24.01.2018.)

Web of Science вебинар

У сарадњи са издавачем Clarivate Analytics 18. децембра је одржан вебинар за истраживаче и библиотекаре о претраживању цитатне базе Web of Science. На питања како претражити најутицајније научне изворе на одређену тему, који су критеријуми за реферисање садржаја у овој бази, шта је ESCI листа, где пронаћи извештаје о цитираности аутора одговорио је предавач Јосеф Јилек,  представник Web of Science-а и специјалиста за едукацију научно-академског истраживања.
За све оне који се нису благовремено регистровали и испратили вебинар, омогућено је његово праћење кроз видео материјал и презентацију.

(објављено 04.01.2018.)